Op zaterdag 14 augustus 2021 organiseerden we een Arabische poëzie-avond. Samen met de stichting My Identity, die het initiatief genomen had. Het was een erg geslaagde avond met zo'n zes dichters en een mooi aantal belangstellenden. Niet alleen uit Nijmegen, maar uit de verdere regio.

Er werden verschillende genres ten gehore gebracht. De liefdesgedichten ontbraken natuurlijk niet. Maar op de afbeelding vindt het dichten plaats als een soort fittie: elkaar overtroeven in de dichtkunst. Een beetje zoals nu ook wel gebeurt in moderne rap en heel vroeger in de rederijkerskamers. 

Poëzie is echt een grote kunst in de Arabische cultuur. Waar er in de Nederlandse boekhandel meestal maar één boekenkast met poëzie ergens verloren staat, is poëzie in het Arabisch taalgebied erg populair. Ik weet nog niet hoe dat komt. Misschien leent de taal er zich wel voor... Het is ook bekend dat de Arabische stammen vóór Mohammed het met elkaar strijden al hadden vervangen door poëziewedstrijden. En misschien is er ten opzichte van Nederland ook wel meer aandacht voor taalkunsten, omdat de figuratieve schilderkunst veel minder tot ontplooiing is gekomen ('geen afbeeldingen'). Ik weet het niet, maar het was in elk geval een genot om naar de dichtklanken te luisteren. We gaan dit soort avonden graag vaker organiseren, nu het weer kan.


terug naar overzicht

Recente items

Dream Agency
6 december 2023
Yoga for mental health
8 november 2023
Plezier in taal
5 oktober 2023