Op donderdag 4 november hebben we onze eerste inloopmiddag voor Afghaanse evacués georganiseerd. In het klooster vlakbij Heumensoord. Natuurlijk hadden we alles goed voorbereid: thee en hapjes, speelgoed voor de kinderen. Er waren taaldocenten en vrijwilligers die meer konden vertellen over scholing en werk.

Maar wat vooral opviel was het ongelooflijke plezier dat we samen hebben beleefd. De opwinding van de ontmoeting, van het samen zitten aan tafel en een aardig woord tegen elkaar zeggen. De behoefte aan contact, de manier waarop iedereen zich openstelde. De drang bij de Afghaanse mensen ook om meer te weten, om na te denken over en te werken aan een nieuwe toekomst.

Natuurlijk is er heel veel gebeurd in het leven van deze mensen. Ze zijn weggerukt uit hun land van herkomst. Veel mensen hadden een goede carrière of volgden een studie. Ze hebben veel achtergelaten. Misschien zijn familieleden nog in gevaar. Er is veel aan de hand. Het gevoel dat je overgeleverd bent en het niet meer in de hand hebt. Ook overgeleverd aan primitieve omstandigheden. Veel mensen hadden zich dat anders voorgesteld, omdat ze hier zijn op uitnodiging van de Nederlandse regering. 

Dit alles trilt mee in de ontmoeting die we afgelopen donderdag met elkaar mochten hebben.

Deze ontmoetingen organiseren we samen met de Afghaanse organisatie Goshamadeed, het Huis van Compassie en enkele vrijwilligers die gespecialiseerd zijn in advisering over scholing en werk en in taalonderwijs.


terug naar overzicht

Recente items

Dream Agency
6 december 2023
Yoga for mental health
8 november 2023
Plezier in taal
5 oktober 2023