(bijdrage door Marieke Helmus, foto: Ibtehal en haar zoon)

 

Marieke is onder de indruk
Iftar, 29 maart, bijgebouw van de Antonius van Paduakerk, Centrum, Nijmegen

Deze sfeervolle avond blijft in mijn geheugen gegrift door de enorme opkomst van nieuwkomers en zeer enthousiaste inzet van iedereen die aan deze avond heeft bijgedragen.

Wat een kanjers zijn dit:
Kok Amr al Bokaie en zijn team, die een heerlijk maal voor voor honderd mensen koken.

Ibtehal Al-dholay, eerder tv-presentator in Jemen, vertelt over het doel van de avond: 'Verbinding maken en samen elkaars welzijn en gezondheid versterken.’ Haar dochter Tamar, neemt haar rol als kinderjuf heel serieus.

Feras Faysal, internationale gezondheidsspecialist en farmaceut is coördinator van de avond. Hij werkt samen met mijn collega Katrien Pouls.

Kunstenaar Mohamed Yousry en collega Abdelrahman krijgen de hele zaal in vrolijke interactie met hun snelle doorgeef-tekenopdracht.

Mohammed en Raslan brengen de zaal in vervoering met de Islamitische Nasheed en traditionele Arabische liederen.

Ronald, sociaal werker en wonend in het AZC heeft mede deze grote opkomst gerealiseerd via appgroepen en persoonlijke uitnodiging.

De Iftar is georganiseerd door stichting Dar al Yasmin - Huis van Jasmijn, #groengezondeninbewegingnijmegen en Pharos. Corné van Iersel, die de stichting samen met Basima heeft opgericht, vertelt aan de zaal dat het een organisatie is van en voor nieuwkomers is die hun weg in Nijmegen willen vinden. Vele nieuwkomers geven vanuit deze stichting workshops en lessen aan elkaar. Ik werk sinds vier maanden met Dar al Yasmin samen om te kijken of we op hun aanbod op welzijn en ons aanbod op stoppen met roken met elkaar kunnen vervlechten.

Als het vasten is verbroken, geven de aanwezigen in verschillende talen hun mening over wat ze nodig hebben om stress te verminderen en hun welzijn te verbeteren. Ik vertel de zaal dat ik graag in gesprek ga over roken en stress. Als ik zeg dat ik onder roken ook Shisha, Snuss en Vape versta, rolt er een lach door de zaal. Behoorlijk wat mensen komen langs voor een goed gesprek.

Mijn boodschap: er zit een enorm talent onder vluchtelingen en statushouders, die als zij de ruimte en middelen krijgen heel goed zelf kunnen bijdragen aan welzijn en gezond leven.

Dank voor de prachtige foto's, Luc Satter.

Marieke Helmus is bedenker van de #Rookvrije Wijkaanpak door #Pharos en #GGDGHORNederland. Ze doet op onregelmatige basis verslag van haar ontmoetingen met #rookvrijewijkaanpakkers verspreid door Nederland. Bij de aanpak in verschillende AZC’s in Nijmegen is zij zelf actief betrokken.


terug naar overzicht

Recente items