Op zondag 4 juni 2023 draagt Dar al Yasmin bij aan een bijeenkomst over mensenrechten in Iran. Tijdens het regime van de Ayatollah's, maar ook daarvoor, worden mensenrechten geschonden. In het laatste jaar wordt daartegen in toenemende mate geprotesteerd.

Door verschillende regimes wordt geclaimd dat mensenrechten niet universeel zijn, maar een westers concept. Ik ga daar nu niet op reageren (vraagt van mijn kant meer verdieping). Wel is het interessant om na te gaan in welke bronnen van andere culturen een pleidooi voor mensenrechten wordt gehouden.

Nu is juist in het oude Perzië - voor zover wij weten - het eerste document geschreven waarin aandacht wordt besteed aan mensenrechten: de Cyruscilinder. Van Cyrus II, die wij in Europa vooral kennen van zijn oorlogen tegen de Grieken. Onderwerpen die in dit document zijn vastgelegd zijn onder andere de gelijkwaardigheid van rassen, vrijheid van godsdienst, het recht zich te bekeren en het recht van vrijheid van slaven. Iets om trots op te zijn en misschien kan dit  - maar ook andere oude documenten uit bijvoorbeeld China - eraan bijdragen dat aan mensenrechten universeel recht wordt gedaan.


terug naar overzicht

Recente items