Onze doelstellingen zijn:

  • het versterken van verbindingen tussen mensen met verschillende achtergronden en
  • het ondersteunen van nieuwkomers bij het vinden van hun weg in Nederland

We doen dat met onderwijs en culturele activiteiten en door er het organiseren van sociale activiteiten. Over onze sociale activiteiten kun je hieronder lezen.

Een agenda met onze activiteiten kun je hier vinden.

Asielzoekers in procedure

Veel activiteiten organiseren we met en voor asielzoekers in procedure. We zijn met name actief met asielzoekers in

  • AZC Stieltjesstraat (naast het station in Nijmegen)
  • AZC Nijmegen-oost en
  • noodopvang Winkelsteeg

Daarnaast organiseren we beperkt activiteiten in AZC's buiten Nijmegen (in Utrecht).

Alles bij elkaar organiseren we bijna dagelijks activiteiten, waaronder taallessen, sport en cultuur en in het bijzonder ook activiteiten voor vrouwen, jongeren en kinderen.

Ben je geïnteresseerd en wil je als vrijwilliger bijdragen aan de activiteiten voor asielzoekers? Klik dan hier voor meer informatie.

Participatie

Dar al Yasmin organiseert regelmatig activiteiten die te maken hebben met bewonersparticipatie. Een voorbeeld daarvan is ons groen project (zie elders): we zetten samen de bloemetjes buiten in de interculturele wijk die onze thuisbasis is.

Bij de verkiezingen voor de gemeenteraad in 2022 en .voor Provinciale Staten in 2023 hebben we nieuwkomers gestimuleerd om te gaan stemmen. Deze verkiezingen waren bijzonder, omdat veel nieuwkomers voor het eerst mochten stemmen. Immers: rond 2016 hebben veel vluchtelingen uit Syrië, Eritrea en andere landen een verblijfsstatus gekregen. Na vijf jaar mag je dan stemmen voor de gemeenteraad en als je tot Nederlander bent genaturaliseerd mag je ook stemmen voor Provinciale Staten.

Wij  stimuleren nieuwkomers om zich te verdiepen in de Nederlandse samenleving, in de (gemeentelijke) politiek en om van hun democratisch recht gebruik te maken. Daarvoor geven we voorlichting over verkiezingen, we bieden inzicht in de thema's die deze verkiezingen belangrijk zijn en we zullen als nieuwkomers oproepen om te gaan stemmen.

Mentale kracht, welzijn en gezondheid

Verplaats je in de situatie van veel asielzoekers - vaak geweld of vervolging ontvlucht, een moeilijke reis achter de rug, te lang moeten wachten met een gebrek aan privacy - en je begrijpt dat mentale weerbaarheid een groot goed is om geestelijk gezond te blijven.

Vorig jaar hebben we verschillende workshops met het thema 'mentale kracht' georganiseerd. We vinden het een belangrijk onderwerp, waar we structureel aandacht aan besteden in ons project The dream agency. Dromen is een groot goed en erover praten draagt eraan bij aan het realiseren ervan.

In dit project werken opgeleide en getrainde nieuwkomers aan het begeleiden van andere nieuwkomers, met name asielzoekers, om hun mentale weerbaarheid op peil te houden.

Sinds dit jaar kijken we breder naar dit onderwerp: het gaat over mentale kracht, maar ook over welzijn en gezondheid. Vorig jaar hebben we al deelgenomen aan een project van de gemeente dat was gericht op lifestyle van jongeren. Nu zijn we op ook op andere manieren bezig met welzijn en gezondheid. In samenwerking met Pharos organiseren we activiteiten gericht op het stoppen met (of niet beginnen aan) roken en op het verminderen van stress in moeilijke omstandigheden. Hier kun je daar meer over lezen.
 

Ondernemend

Dar al Yasmin richt zich op het versterken van culturele verbindingen, op onderwijs en het ontwikkelen van talenten en op participatie in de Nederlandse samenleving.

Nieuwkomers zijn vaak geschoold en ze brengen talenten en ervaring mee. Toch is het lastig om in Nederland passend werk te vinden. Wij willen de kans bieden aan nieuwkomers (en anderen) om binnen de Nederlandse context ervaring op te doen in een professionele omgeving en om eventueel een eigen onderneming te starten. 

Om die reden kijken wij bij de organisatie van onze activiteiten steeds hoe we daarbij nieuwkomers kunnen betrekken en of het mogelijk is deze activiteiten uit te laten groeien tot een project of zelfs tot een startende onderneming. We kijken steeds naar een mogelijk verdienmodel of naar manieren om binnen een non-profit omgeving ervaring op te doen.

Deze activiteit hebben we met name opgepakt in ons project Connected (binnenkort gaat de website live).

Groen

Duurzaamheid en vergroening zijn onderwerpen die ons na aan het hart liggen. In de afgelopen jaren hebben we verschillende groene projecten georganiseerd, zoals de inrichting van een kruidentuin in Wolfskuil (samen met bewoners en de Wijkfabriek), een groene bewonersbijeenkomst in Heseveld en groene dialogen (met het Huis van Compassie). Ook hebben we verschillende groene jeugdactiviteiten organiseerd en gaven we gastlessen over natuur op een basisschool.

Onze motivatie: groen verbindt. We organiseren deze activiteiten in cultureel diverse wijken. En natuurlijk is duurzaamheid voor iedereen belangrijk!

In het afgelopen jaar hebben we een begin gemaakt met zogenaamde Global Green Nights. We laten daarin zien - en praten met elkaar - hoe verschillende culturen omgaan met de natuur en met zorg voor de aarde. Doel is om elkaar te begrijpen, te inspireren en om van elkaar te leren.

 

Mensenrechten en good governance

Niet alleen in Nederland willen we van betekenis zijn bij het bevorderen van democratische waarden. Als stichting die verbindingen wil versterken tussen verschillende culturen zijn we ook internationaal actief.

In het verleden hebben we in Syrië een project ondersteund dat gericht is op onderwijs en het respeteren van culturele diversiteit. En onze activiteiten op het gebied van duurzaamheid hebben ook een internationale verbinding, omdat ze aansluiten bij sustainable development goals.

In 2024 zijn we gestart met een vrijwilligersgroep gericht op de thema's Justice, Peace, Human Rights en Good Governance. Met deze cultureel diverse groep (met mensen uit Oeganda, Iran, Palestina, Jemen, Egypte en Nederland) willen we in gesprek gaan over deze thema's. Wat betekenen ze voor ons? Wat verbindt ons? Hoe kunnen wij bijdragen aan een mooiere en betere wereld?

Niet alleen in cultureel opzicht zijn we divers, maar we hebben allemaal onze specialsme op het gebied van (mensen)rechten, politieke wetenschappen en goed bestuur. We gaan op zoek naar een rijke culturele diversiteit met bepaalde universele waarden die samenhangen met humaniteit of menselijkheid. We zijn erop gericht om deze waarden in een internationale context te bevorderen.

Stadswandelingen

Dichterbij huis verzorgt Dar al Yasmin stadsrondleidingen voor (onder andere) nieuwkomers onder de noemer 'Nijmegen, a love story'. De rode draad van deze  rondleidingen is dat Nijmegen in de loop der eeuwen altijd al een stad van nieuwkomers is geweest, die de stad mede vorm hebben gegeven (denk aan Romeinen, kooplieden, kloosterlingen, studenten en gastarbeiders). Er wordt dus een specifiek perspectief op de stad gegeven en er worden specifieke plekken bezocht die het gemakkelijker maken om in Nijmegen 'in te stappen'. Het is een activiteit die integratie in de Nijmeegse samenleving wil bevorderen, waarbij het niet uitmaakt of die nieuwkomers Brabantse studenten, Indiase expats of Syrische vluchtelingen zijn.