Culturele activiteiten dragen bij aan het leggen van verbindingen tussen mensen met een verschillende achtergrond. Cultuur helpt daarnaast bij 'zelfexpressie' en bij het je thuisvoelen in onze samenleving.

Dar al Yasmin organiseert regelmatig culturele projecten en kleinschalige culturele evenementen, zoals literatuursalons, filmavonden, workshops en mini-bazaars. Een succes was ook de presentatie van verhalen- en dichtbundel met werken van vluchtelingen.

Daarnaast organiseren we graag feestelijke avonden naar aanleiding van verschillende culturele feesten (bijv. Afrikaans, Iraans, Surinaams, Arabisch, Nederlands), waarbij ook de ontmoeting tussen verschillende culturen centraal staat. Onze laatste Africa Day was een groot succes. We gaan er een jaarlijks evenement van maken.

Storytelling

Onze workshops Storytelling  zijn gericht op een internationaal gezelschap. De voertaal is dan ook Engels. In verschillende opdrachten leer je op een creatieve wijze over jezelf te vertellen, jezelf te ontplooien in de kunst van spontaniteit.

Storytelling is een belangrijk creatief middel voor onze organisatie in de begeleiding van nieuwkomers. Zij hebben vaak alles achter zich gelaten, zijn kwetsbaar en hebben vooral zichzelf. Storytelling geeft hen kracht en de ervaring dat zij ertoe doen - dat iedereen ertoe doet.

We passen storytelling toe als creatieve werkvorm, maar het is ook waardevol in de samenleving op andere thema's waarmee we actief zijn, zoals actieve participatie in de samenleving (in plaats van 'grijze-muizen-integratie') en bij het starten van een eigen onderneming.

We organiseren regelmatig workshops Storytelling en volgend jaar zal Storytelling een belangrijk ingrediënt zijn van een culturele week die we organiseren met Europese partnerorganisaties.

Klik hier voor meer informatie over Storytelling bij Dar al Yasmin.

International Art Course

In april 2024 start een nieuwe International Art Course. Meer informatie is binnenkort beschikbaar.

Vorig jaar, in september 2023, hebben we een eerste (of eigenlijk tweede) internationale cursus georganiseerd met tekenen, schilderen en digitale vormgeving. Ook kunstgeschiedenis komt aan bod. Kortom: een echte International Art Course.

Docenten zijn Mohamed Abdelsalam en Abdelrahman Elsayed. Zij hebben een klassieke opleiding genoten aan de Kunstacademie van Alexandrië (Egypte) en ze hebben zich vervolgens in digitale technieken gespecialiseerd.

We organiseren deze cursussen in samenwerking met de Lindenberg.

Culturele projecten

In de afgelopen periode hebben we enkele culturele projecten opgepakt. De organisatie van Africa Day smaakt naar meer. Daarom gaan we ook in 2024 weer een Africa Day organiseren.

We werken veel samen met (ook Afrikaanse) asielzoekers die nog maar kort in Nederland zijn. Met hen en (deels Afrikaanse) studenten International Social Work hebben we Africa Day georganiseerd. De beleving dat zij hun cultuur kunnen uitdragen en dat dit als een verrijking wordt beleefd, is erg verheffend.

We gaan Africa Day daarom jaarlijks vieren en hebben ons ook opgeworpen om het Afrikafestival opnieuw te organiseren. Daarmee treden we in de voetsporen van een Nijmeegse traditie.

We organiseren ook bijzondere feesten uit andere culturele tradities, zoals de Perzische feesten Nourouz en Yalda.

Your Nijmegen

Dergelijke culturele projecten dragen bij aan het je het 'thuisgevoel' in Nijmegen - het je eigen maken van Nijmegen.  En dus aan actieve participatie (niet aan 'grijze-muizen-integratie').

Ook het project Your Nijmegen is gericht op het je eigen maken van Nijmegen. Wat ervaren nieuwkomers als ze voor het eerst in Nijmegen rondlopen en kijken? Komt Nijmegen over als een exotische stad? Wat valt vooral op en wat is herkenbaar?

Graag laten we met dit project de ervaring van nieuwkomers zien. Het project gaat binnenkort van start. Meer informatie kun je vinden op de projectwebsite van Your Nijmegen.